Recent, Tesla a devenit prima companie de automotive din istorie care să ajungă la evaluarea fabuloasă de un trilion de dolari. Deși ea a fost lansată acum mai bine de 15 ani, nu toți cei care au prezentat-o atunci lumii au rămas asociați cu brandul până în zilele noastre.

Primul CEO al Tesla, Martin Eberhard, alături de un alt director de la începuturile companiei, Marc Tarpenning, sunt primii doi acționari originali, însă niciunul dintre ei nu a păstrat acțiunile Tesla suficient de mult timp încât să ajungă la statutul de miliardari. Totuși, contribuția lui Musk a fost una semnificativă și este cel care a dus compania la evaluarea pe care o are astăzi. Proporțional cu rolul său, valoarea lui Musk crește continuu, odată cu cea a companiei, pentru că primește de patru ori pe an acțiuni în loc de salariu, iar ele valorează miliarde de dolari.

Ceilalți, însă, nu au procedat la fel, iar acesta este principalul motiv pentru care nici nu au ajuns să fie atât de bogați și celebri precum Elon Musk. Eberhard, de exemplu, spune că și-a vândut cea mai mare parte din acțiuni cu mult timp în urmă. De fapt, între cei doi a existat și un proces și mai multe discuții în instanță până când au ajuns la o înțelegere amiabilă. Printre termeni se numără și faptul că Ian Wright și un alt director de la începuturile companiei au fost recunoscuți drept cofondatori.

Eberhard a precizat că el nu a ajuns la statutul de miliardar. La rândul său, Tarpenning are încă acțiuni la Tesla, dar nu este listat în categoria acționarilor principali ai companiei.

Dintre cei cinci fondatori, în afară de Musk, doar Straubel - care a părăsit Tesla în 2019 - este posibil să fi atins statutul de miliardar, cu ajutorul acțiunilor sale care ar avea o valoare de 1,3 miliarde de dolari.

Oricum ar fi, dincolo de faptul că i-a transformat pe unii dintre fondatorii săi în oameni celebri și bogați, compania Tesla a devenit sinonimă cu revoluția globală în domeniul producției de mașini, a îmbogățit și alți investitori și a oferit inspirație pentru multe companii în ceea ce privește domeniul energiei regenerabile.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: