Un sistem nou dezvoltat monitorizează markerii biologici asociați cu tulburările de dispoziție și ar putea conduce la un nou mod de a diagnostica și de a trata depresia și tulburarea bipolară, cu un simplu test de sânge. 

Depresia este o boală cunoscută de secole întregi și afectează milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, diagnosticul tradițional se bazează pe evaluări clinice ale doctorilor psihologi și psihiatri și poate fi, uneori, subiectiv.

Testele de sânge ne-ar putea oferi informații suplimentare în aceste cazuri, inclusiv indicii referitoare la corelarea simptomelor depresiei cu alți factori, însă în acest moment nu sunt folosite în practica formală, deși ar putea aduce o notă de obiectivitate în ceea ce privește diagnosticul. Noul studiu sugerează că opțiunea ar putea fi una foarte practică în viitor.

Astfel, oamenii de știință au identificat 26 de markeri biologici măsurabili ale căror niveluri pot fi corelate cu o serie de afecțiuni, printre care depresia, tulburarea bipolară și altele similare.

„Markerii biologici din sânge sunt indicii din ce în ce mai importante în diagnosticarea bolilor care prezintă un grad mare de subiectivitate a evaluării clinice”, a spus cercetătorul Alexander B. Niculescu, de la Universitatea din Indiana. „Aceste teste de sânge pot să deschidă o poartă către tratamente precise și monitorizarea clară a obiectivelor, ca răspuns la diverse scheme de medicație”. Cercetătorul a explorat această zonă timp de mai mulți ani, dezvoltând teste de sânge similare care ar putea oferi indicii pentru a preveni suicidul, durerile severe sau alte tipuri de boli.

În ultimul studiu, acesta a lucrat cu sute de pacienți și a realizat o serie de teste pentru a identifica și a confirma felul în care se exprimă markerii biologici în contact cu sângele și cum ar putea fi corelate aceste schimbări cu tulburările de personalitate.

Astfel, starea pacienților cu depresie a fost monitorizată în fiecare sesiune, fiind prelevate și probe sanguine de fiecare dată. Comparând mostrele cu o bază de date masivă, ce conține date generate de 1600 de studii genetice, echipa a observat o serie de markeri biologici conectați cu tulburările de personalitate și a reușit să reducă lista la 26 de astfel de particule esențiale.

Cercetătorii spun că abordarea nu le permite doar să identifice predispoziția la depresie și la alte boli similare, ci ar putea chiar să ofere informații prețioase despre medicamentele potrivite pentru tratarea bolilor respective.

Dintre cele mai importante particule relaționate cu tulburările de personalitate, echipa susține că opt sunt corelate cu ritmul circadian, lucru care ar putea explica legăturile dintre depresie și tulburările de somn, de exemplu.

„Studiul face parte din încercarea noastră de a aduce psihiatria din secolul 19 în secolul 21, pentru a ajuta această ramură să devină contemporană cu noi, precum oncologia”, a spus Niculescu.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: