Societatea noastră a atins, oficial, încă un prag alarmant în privința efectelor noastre asupra mediului, trecând linia roșie spre un viitor cu temperaturi extreme și un grad de poluare fără precedent.

Cercetătorii din Hawaii au măsurat recent concentrația de dioxid de carbon din atmosfera planetei, iar rezultatele sunt mai mult decât îngrijorătoare. Dioxidul de carbon din aer a depășit valoarea de 415 părți/milion, pentru prima dată de când există oameni pe Terra.

„Este pentru prima oară în istoria omenirii când atmosfera planetei noastre are mai mult de 415 părți de CO2/milion în aer. Nu doar din istoria înregistrată oficial, nu de la inventarea agriculturii, în urmă cu 10.000 de ani. De când există oamenii moderni, de milioane de ani încoace”, a scris pe Twitter meteorologul Eric Holthaus, citat de Business Insider.

În doar câțiva ani, poluarea aerului a sărit de la 400 părți CO2/milion la 410 (în 2017), iar acum a atins un nou record negativ. Iar evoluția este una alarmantă: „Creșterea față de anul trecut va fi, probabil, în jur de 3 părți/milion, în vreme ce până acum media era de 2,5. (…) Folosirea combustibililor fosili este o mare problemă”, au mai precizat specialiștii.

În 1910 dioxidul de carbon din atmosferă atinsese 300 părți/milion și era cel mai mare nivel din ultimii 800.000 de ani, însă în secolul care a urmat creșterea a fost una mult mai alertă.

Trecerea limitei de 400 părți/milion a fost un moment în care a fost tras semnalul de alarmă, dar, cu toate acestea, lucrurile nu par să se îmbunătățească.

Dacă poluarea aerului va crește, Pământul se va încălzi din ce în ce mai tare, iar oamenii vor rămâne captivi într-o adevărată seră. Ultima dată când s-a întâmplat așa ceva au apărut chiar și copaci la Polul Sud.

În cel mai grav scenariu, Terra va deveni o planetă-zombie toxică, supraîncălzită, în care până și oceanele se vor evapora.

Iar oamenii de știință spun că perioada pe care o trăim acum este crucială pentru viitor, pentru că avem o ultimă șansă să oprim dezastrul.

Încă există speranță, dar este nevoie de eforturi la scară globală și de schimbări masive în ceea ce privește felul în care oamenii obțin energia și în care practică activitățile economice și industriale.

Share articol: