Pentru cea mai mare parte a vieții de pe Pământ, oxigenul este esențial, iar lumina soarelui este de obicei necesară pentru a produce acest oxigen. Dar cercetătorii au surprins un microb obișnuit, care locuiește pe ocean, care încalcă toate aceste reguli.

Oamenii de știință au descoperit că un microb numit Nitrosopumilus maritimus și câțiva dintre „verii” săi, numiti archaea oxidantă de amoniac (AOA), sunt capabili să supraviețuiască în medii întunecate, sărace în oxigen, producându-l pe cont propriu. Ei fac acest lucru folosind un proces biologic care nu a fost văzut până acum.

Deși s-a stabilit anterior că acești microbi pot trăi în medii în care oxigenul este limitat, ceea ce nu a fost clar este ce fac acolo - și cum rămân în viață atâta timp. Cercetătorii au descoperit că microorganismele și-au produs propriul oxigen pentru a crea nitriți, cu azot gazos (dinitrogen) ca produs secundar.

„Am văzut cum au consumat tot oxigenul din apă și apoi, spre surprinderea noastră, în câteva minute, nivelul de oxigen a început să crească din nou”, spune biologul Don Canfield, de la Universitatea Danemarcei de Sud.

Momentan, cercetătorii nu sunt siguri cum reușesc microbii să facă acest truc, iar cantitatea de oxigen produsă pare a fi relativ mică (doar suficientă pentru propria lor supraviețuire).

„Dacă acest stil de viață este larg răspândit în oceane, cu siguranță ne obligă să regândim înțelegerea actuală a ciclului azotului marin”, spune Kraft.

„Următorul meu pas este să investighez fenomenul pe care l-am văzut în culturile noastre de laborator în ape sărace în oxigen din diferite zone oceanice din întreaga lume”, a mai spus specialistul. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: