Un nou material moale, foarte flexibil și adaptabil are potențialul uriaș de a fi utilizat pe scară largă în foarte multe scenarii sociale și industriale. 

Mașinăriile autonome cu inteligență artificială sunt de mult timp unul dintre subiectele centrale ale scenariilor SF, iar de cele mai multe ori sunt puse într-o lumină negativă. Dar dacă, în viața reală, ele ar putea fi chiar de mare ajutor?

Aceasta este viziunea unei echipe de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania și Air Force, expusă într-un studiu recent publicat în Nature Communications. Aceștia au produs un metamaterial mecanic foarte flexibil care poate „gândi” și procesa felul în care sunt aplicate diferite forțe, oferind un răspuns prin reacții programate. Platforma are un potențial uriaș de a fi utilizată în foarte multe scenarii, de la tratamente medicale la protejarea mediului înconjurător.

Procesele de gândire ale oamenilor sunt bazate pe logică, similar cu logica Boolean din matematică. Această abordare se folosește de date binare pentru a procesa comezi la fel de simple, folosind doar secvențe „on” și „off” pentru a reprezenta gândirea și cogniția. Materialul dezvoltat de oamenii de știință a construit procesul de gândire prin reconfigurarea rețelelor polimerice cu proprietatea conductivității. Forța mecanică aplicată materialului conectează și reconectează rețeaua.

Folosind un stimul de intensitate scăzută, echipa a creat un mod prin care materialul poate să reacționeze în funcție de voltajul aplicat în rețea. Această logică merge mai departe de cea pur mecanică, pentru că implică procese neconvenționale. În acest context, echipa vrea să meargă dincolo de realizarea unui singur material și să construiască ceva mult mai complex.

„Avem o viziune referitoare la felul în care oamenii de știință și inginerii pot să creeze sisteme vii care să ajute societatea. Tot ce trebuie să facă este să cumuleze o serie de funcții ale formelor de viață”, au precizat cercetătorii. „Deși pare, pe alocuri, SF, trebuie să recunosc că, dacă noi – ca ingineri și oameni de știință – nu încercăm să realizăm aceste inovații care pot ajuta lumea, atunci cine poate face asta?”. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: