Astronomii au reușit să realizeze prima imagine din lume a unei găuri negre. Chiar dacă, inițial, poate că nu arată spectaculos, elementul cel mai palpitant este dat de faptul că, prin natura lor, găurile negre sunt invizibile. 

Forța gravitațională a găurilor negre este atât de mare încât nici măcar lumina nu poate să pătrundă prin ele. Așa că, timp de mulți ani, astronomii au considerat că realizarea unei astfel de imagini este imposibilă.

Totul a început cu o echipă entuziastă de inovatori și a continuat cu un telescop care este diferit de tot ceea ce am văzut până acum în lume. Și, în ciuda tehnologiilor extrem de avansate, nu există încă pe Pământ un telescop care să poată face o fotografie a unei găuri negre, pentru că toate sunt mult prea mici pentru asta. Așa că astronomii s-au gândit cum ar fi dacă ar reuși să adune împreună 8 astfel de echipamente performante. Și au reușit. Opt telescoape radio aflate în diferite puncte-cheie de pe mapamond au fost sincronizate cu ceasuri atomice putermice, într-un efort denumit Event Horizon Telescope.

Împreună, cele opt au puterea unui telescop mare cât întreaga planetă și, pentru prima dată în istorie, au reușit să surprindă cum arată o gaură neagră aflată la 55 de milioane de ani lumină de Pământ. Aceasta este o gaură neagră supermasivă, de 6,5 miliarde de ori mai mare decât Soarele - adică de o dimensiune enormă comparată chiar și cu alte corpuri cerești de felul său, și este situată în centrul galaxiei Messier 87. Iar după cum își pot da seama cercetătorii, arată exact cum a descris-o Einstein, în teoria relativității generale. În imagine se poate vedea discul luminos ce se formează în juru găurii negre atunci când o stea călătorește mult prea aproape, însă cea mai importantă parte este cea în care nu există lumină. Cercul întunecat din centru care are un diametru de 25 de mile.

Acolo se află dovada că găurile negre arată și se comportă exact așa cum credeau cercetătorii. Mai exact, că ele sunt, cu adevărat finite și, odată trecută acea limită, gravitația este atât de mare încât nimic nu mai poate ieși în exteriorul găurii negre, nici măcar lumina.

Echipa Event Horizons Telescope s-a orientat și către o altă gaură neagră, una situată mai aproape de noi, numită Sagittarius A*. Este gaura neagră supermasivă situată în centrul galaxiei noastre, la aproximativ 25.000 de ani lumină depărtare și semnificativ mai mică decât cea surprinsă în nucleul Messier 87.

__________________________________________________________________________________________________

Urmărește emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: