Reactorul de fuziune nucleară al chinezilor, denumit „soarele artificial”, este în sfârșit complet funcțional. 

Reactorul deține recordul de a putea să susțină temperaturi de cinci ori mai mari decât cea a Soarelui timp de 17 minute (după cum arată presa chineză).

Numit Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), soarele artificial ajunge la temperaturi de 70.000.000 de grade Celsius în timpul experimentelor, relatează agenția Xinhua. Dacă acest lucru este adevărat, ar putea revoluționa felul în care China produce și absoarbe energia ecologică. Pentru început, scopul este acela de a oferi o sursă nelimitată de energie curată, prin imitarea reacțiilor care au loc în stele precum Soarele.

Proiectul îi costă pe chinez 943 de miliarde de dolari și experimentul va fi susținut până în iunie 2022. Oamenii de știință sunt de părere că fuziunea nucleară ar putea ajuta umanitatea să maximizeze producția de energie ecologică. Dar dezvoltarea unei asemenea tehnologii este foarte dificilă, chiar și după decenii întregi de cercetare, pentru că reactorii de fuziune nucleară pot genera energie doar într-un context de laborator.

Prin copierea comportamentului fizic al unor stele gigantice, precum Soarele, reactorii de fuziune nucleară generează energie în cantități enorme, energie ce ar putea fi transformată în electricitate - o sursă care e mult mai prietenoasă cu mediul decât combustibilul fosil.

Potrivit The Independent, echipa care s-a ocupat de proiect este dispusă să ofere suport tehnic pentru a dezvolta un proiect similar în Franța - The International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER). Astfel, ITER ar urma să devină cel mai mare reactor din lume. 

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: