Acest proiect a apărut ca urmare a unei colaborări dintre două echipe de oameni de știință din Australia și SUA. Misiunea Toliman, numită după numele antic derivat din arabă pentru sistemul stelar, va căuta potențiale planete asemănătoare Pământului care orbitează Alpha Centauri A și B.

Telescopul Toliman, care este în construcție în acest moment, urmează să fie lansat pe orbita joasă a Pământului în 2023. „Știm că viața a evoluat cel puțin o dată, în jurul unei stele asemănătoare Soarelui pe o planetă asemănătoare Pământului. Încercăm să căutăm alte exemple care sunt cât mai apropiate de configurația respectivă,” a spus Peter Tuthill, de la Universitatea din Sydney, coordonatorul proiectului.

Tuthill a comparat „vânătoarea” de planete cu rezolvarea unui mister: semnalele emise de planete sunt „foarte subtile” și „foarte slabe” în comparație cu semnalele de la stele, a spus el.

În ciuda descoperirii frecvente de exoplanete – planete din afara sistemului nostru solar – „în jurul celor mai apropiate stele asemănătoare Soarelui, nu avem nicio idee dacă ar putea exista planete asemănătoare Pământului”, a spus Tuthill.

Misiunea Toliman va încerca să descopere planete studiind dacă stelele Alpha Centauri A și B oscilează dintr-o parte în alta, din cauza prezenței unor planete nevăzute care le atrage gravitațional.

Colaboratorii misiunii au detectat anterior o „planetă candidată” care ar putea orbita în jurul Alpha Centauri A, dar existența sa nu a fost confirmată definitiv.

Sursa foto: The Guardian/Alan Dyer, VWPics

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: