Microsoft nu va mai oferi suport pentru batranul sistem de operare incepand de pe 8 aprilie. Dupa aceasta data, bancomatele ar putea ramane vulnerabile in fata hackerilor

UPDATE:

Todi Pruteanu, Business Strategy Manager la Microsoft Romania, a confirmat ca Microsoft va renunta pe data de 8 aprilie sa ofere suport pentru Windows XP, ceea ce inseamna ca toate calculatoarele care au acest sistem de operare nu vor mai primi update-uri si vor fi vulnerabile la atacuri.

El a spus, insa, ca in cazul bancilor sau al altor institutii care folosesc acest sistem de operare exista o solutie. "Nu putem oferi informatii despre cate bancomate in Romania folosesc Windows XP sau Windows XP Embedded, sistem de operare pentru care suportul va continua sa fie oferit pana in 2016. Dupa 8 aprilie 2014, organizatiile mari pot considera serviciul platit de Custom Support pentru Windows XP ca optiune intermediara, cu scopul de a minimiza riscurile in timpul procesului de migrare catre un sistem de operare Microsoft modern", a declarat pentru yoda.ro Todi Pruteanu.

Data de 8 aprilie, cand Microsoft va opri suportul pentru Windows XP, nu-i va afecta doar pe utilizatorii obisnuiti. In pericol sunt si companiile, in special bancile, ale caror ATM-uri folosesc intr-o proportie covarsitoare vechiul sistem de operare. De fapt, Windows XP e instalat pe 95% dintre bancomate in intreaga lume, conform BusinessWeek.

Odata ce fluxul actualizarilor de securitate va fi oprit de Microsoft, toate bancomatele cu XP vor deveni teoretic vulnerabile in fata hackerilor. Desi un upgrade la o versiune mai noua pare o solutie usor de pus in practica, multe bancomate folosesc componente hardware vechi, care ar putea sa nu suporte un sistem de operare mai bun. Asta inseamna ca bancile vor trebui sa le upgradeze sau sa le schimbe cu totul.

Majoritatea acestor bancomate au hardware invechit, care e foarte posibil sa nu suporte Windows 7 - Bogdan Botezatu, Bitdefender

"Principalele companii care produc bancomate (Wincor Nixdorf, NCR Corporation si Diebold Incorporated) ruleaza fie Windows XP Home Edition, fie Windows XP Professional. Chiar daca exista planuri de migrare de la Windows XP la Windows 7, situatia nu e chiar atat de simpla: majoritatea acestor bancomate au hardware invechit, care e foarte posibil sa nu suporte Windows 7, ceea ce implica si costuri de inlocuire a bancomatelor din partea bancilor", a declarat pentru yoda.ro Bogdan Botezatu, Senior eThreat Analyst, Bitdefender. 

Pentru institutiile bancare ar putea exista solutii, dar destul de costisitoare. Microsoft poate oferi corporatiilor suport extins, dar la un pret destul de piperat, avand in vedere faptul ca XP are deja o vechime de aproape 13 ani. In momentul de fata, se estimeaza ca Windows XP este instalat in continuare pe aproape o treime din numarul total de calculatoare in intreaga lume.

Unii experti in securitate se tem ca desi poate hackerii au mai descoperit vulnerabilitati ale XP-ului, acestia prefera sa nu lanseze exploituri si atacuri pana in aprilie, pentru ca Microsoft sa nu livreze patch-uri de securitate.

Bogdan Botezatu de la Bitdefender sustine ca Windows XP a fost mereu o tinta predilecta a hackerilor, din cauza lipsei unor module de securitate precum User Account Control, care il fac mai usor de exploatat.

"Credem ca anumite exploituri zero-day nu sunt inca folosite, chiar daca au fost descoperite, pentru a nu fi identificate de Microsoft si reparate. Cum din aprilie 2014 Microsoft nu va mai livra actualizari de securitate, infractorii informatici vor incepe sa foloseasca aceste exploituri fara frica ca acestea vor fi reperate, remediate si blocate", a declarat pentru yoda.ro specialistul de la Bitdefender.

Potrivit datelor StatCounter, 31,99% din calculatoarele cu Windows din Romania aveau instalata versiunea XP in decembrie 2013. Locuitorii tarii noastre par sa nu doreasca sa renunte la acest sistem de operare. Cu exact un an inainte, in decembrie 2012, 42,22% din utilizatorii de Windows aveau XP. Asadar, intr-un interval de un an, scaderea ponderii lui XP este de 10%.

Share articol: