In mai putin de o luna, Microsoft va inceta sa ofere suport pentru Windows XP

Epopeea Windows XP ia sfarsit dupa aproape 13 ani. Mai exact, pe 8 aprilie, data la care Microsoft nu va mai oferi suport si update-uri utilizatorilor care inca mai folosesc batranul sistem de operare. Problema e ca un procent important de calculatoare in lumea asta inca se vor baza pe XP. Companiile au propriile departamente de IT, menite sa le asigure securitatea informatica si vor avea probabil acces in continuare la suport personalizat contracost, oferit de Microsoft? Dar ce poti face tu, utilizatorul obisnuit?

SCHIMBA SISTEMUL DE OPERARE

Teoretic, cea mai buna idee e sa folosesti un sistem de operare mai nou. Problema e insa ca nu toate calculatoarele suporta Windows 8.1, de exemplu. Linux Ubuntu poate fi insa o varianta demna de luat in calcul, mai ales ca e gratuit. Daca nu esti dispus sa schimbi sistemul de operare, in primul rand, actualizeaza-ti XP-ul inainte de 8 aprilie. Penultimul patch pentru XP a fost lansat marti de Microsoft.

FOLOSESTE UN ANTIVIRUS

Cel mai important pas e sa iti instalezi un antivirus bun. Avast, Avira sau AVG ofera versiuni gratuite, foarte bune de altfel, dar nu-ti vor oferi si alte functii utile intr-o astfel de situatie. Doar in versiunile platite vei putea beneficia de componenta de firewall, protectie anti-spam, anti-adware, anti-phising sau mediu securizat pentru tranzactiile online, panou de control al aplicatiilor, tastaturi virtuale, control parental, backup automat sau manager de parole. Kaspersky, Bitfedender, ESET, Norton, Panda sau McAfee sunt, pe langa cele trei enumerate mai sus, printre cele mai bune solutii de securitate care-ti pot proteja calculatorul.

CHIAR SI ONLINE

Pe langa acestea, atunci cand ai suspiciuni mari, poti apela si la solutiile online de scanare a fisierelor. Toti marii producatori ofera si astfel de solutii (Bitdefender QuickScan,  ESET Free Online Scanner, Kaspersky Security Scan, McAfee Security Scan Plus, Norton Security Scan, Panda ActiveScan, F-Secure Online Scanner, VirScan cu al sau multiengine, sau VirusTotal). Atentie insa! Nu instala niciodata doua sau mai multe programe antivirus in acelasi timp! Vor incerca sa se anihileze reciproc, vor concura pentru a elimina acelasi virus si iti vor consuma enorm resursele calculatorului.

ACTUALIZEAZA-TI TOATE PROGRAMELE

Aproape la fel de important ca un antivirus e sa folosesti ultimele versiuni ale programelor si sa actualizezi in permanenta totul, de la drivere la aplicatii. Lasate neactualizate, programele pot avea vulnerabilitati care sa permita accesul malware. Adobe Flash Player e poate cel mai cunoscut exemplu. Il poti actualiza aici si, la fel, poti face asta manual pentru toate programele, sau poti folosi un utilitar precum Update Notifier sau Secunia PSI, care te vor anunta ce programe necesita update-uri.

ACTUALIZEAZA DRIVERELE

Nu uita nici de Java! Daca nu crezi ca vei tine pasul cu actualizarile, cel mai bine este sa dezactivezi continutul Java cand intri pe net sau, daca tii neaparat, sa dezinstalezi (Start – Control Panel – Add/Remove Programs – Remove Java 2 Runtime Environment). Chiar si driverele pot contine vulnerabilitati. Pe langa plusul de performanta sau stabilitate, pe care ti-l vor aduce ultimele versiuni, acestea repara si problemele de securitate. La fel si aici, daca nu vrei sa iei fiecare driver la rand la rand, poti folosi un soft care sa-ti actualizeze automat driverele, precum Driver Doctor, SmartDriverUpdater sau Driverpack Solutions.

CURATA CALCULATORUL

Urmatorul pas e sa iti cureti calculatorul de fisierele nedorite. In timp, Windows-ul “imbatraneste” si fisierele se aduna precum praful intr-o camera neingrijita. Iti vor ocupa spatiu degeaba, iar Disk Cleanup-ul nu va reusi niciodata sa curete totul asa cu trebuie.  Aici intra in scena utilitarele de curatare. De departe, CCleaner si SlimCleaner sunt printre cele mai preferate de utilizatori. Ambele sunt gratuite si foarte usor de folosit. Exista, desigur, si programe pe bani, care au grija de Windows-ul tau in mod automat. TuneUp Utilities sau System Mechanic isi fac bine treaba, dar costa destul de mult si chiar nu merita sa arunci banii pe asa ceva, cu atat de multe tool-uri gratuite.

De asemenea, incearca sa lasi registrii in pace. O scanare cu orice cleaner de registri iti va afisa o lista lunga de erori chiar si la un clean install. Asta nu inseamna ca toti acei registri sunt corupti sau inutili. Pot fi atribuiti pur si simplu unor functii pe care nu le-ai activat sau folosit pana acum. Daca, in schimb, XP-ul tau a adunat ceva ani in care ai tot instalat si dezinstalat, poti incerca sa cureti registrii. Toate programele de mai sus ofera si aceasta functie, iar recomandarea noastra e CCleaner.

(Sursa: Betanews)

SCAPA DE PROGRAMELE INUTILE

Acum e momentul sa scapi de programele inutile. Cu timpul, probabil ca nu ai fost atent la fiecare instalare si te-ai trezit cu o multime de toolbar-uri, adware si mici programele enervante. FreeFixer sau Windows Uninstaller sunt utilitare gratuite, care iti vor arata programele cu pricina si iti vor spune ce e sigur sa dezinstalezi si ce nu. Un program mai bun este Revo Uninstaller, care-ti sterge orice urma a programului nedorit din calculator. Este un software pentru care trebuie sa platesti, dar il poti incerca gratuit timp de 15 zile.

SCHIMBA BROWSER-UL

Mai foloseste cineva Internet Explorer? Pe Windows XP? Daca ai ramas inchis in pestera browserelor, e timpul sa faci o schimbare. Urgent! Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera sau Safari sunt mai sigure, mai rapide, mai stabile. Intr-un singur cuvant, sunt cu mult mai bune decat Internet Explorer pentru Windows XP. Nu mai are rost sa trecem in revista toate avantajele, imaginea de mai jos face cat o mie de cuvinte :)

(sursa: 9gag)

BACKUP, BACKUP, BACKUP

Dupa toate astea, mai ai cativa pasi de facut pana poti sta relativ linistit. Cativa pasi suplimentari ar fi sa dezactivezi optiunile de sharing si de ascundere a extensiilor sau chiar sa folosesti un cont cu privilegii limitate. Apoi, chiar daca ai facut o instalare pe curat sau nu, ai in vedere faptul ca ar trebui sa ai un backup al fisierelor importante. Si nu intelegem aici doar documente, ci si poze, muzica si multe altele. Cum ar fi sa fii nevoit sa formatezi tot hardul, fara sa ai posibilitatea de a copia macar ceva inainte?

Desigur, exista varianta partitiilor sau a programelor specializate de recuperare a datelor. Dar de ce sa ai atata bataie de cap, cand poti sa-ti salvezi din timp fisierele importante pe un hard extern, pe un stick, pe DVD-uri, sau in cloud? Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, Box sau Flickr sunt servicii gratuite, care-ti ofera giga intregi pentru fisiere pretioase sau fotografii indragite. Si poate ca ar fi bine sa faci si o copie a hard-ului, doar ca sa nu te mai chinui la o eventuala instalare. Clonezilla, Norton Ghost, DriveImage XML, sau Acronis True Image fac fix acest lucru si o fac foarte bine.

AI GRIJA UNDE INTRI

In final, cel care ar trebui sa aiba grija esti chiar tu. Asa ca incearca sa eviti site-urile dubioase , chiar daca beneficiezi de avertizarile addon-urilor de genul URL Advisor. Functia aceasta e oferita atat de antivirusi (variantele platite) cat si de addon-uri pentru Chrome sau Firefox.

Inca nu ai scapat! Evita sa dai click-uri pe link-urile primite pe mail, daca ceva ti se pare suspect. Si asta e valabil si pe Facebook, unde recent, mii de romani au fost pacaliti si s-au ales cu un computerele virusate. In general, nu crede reclamele, mesajele sau mailurile care-ti spun ca prietenii tai au fost surprinsi in situatii jenante sau ridicole, nu te grabi sa dai click pe link-urile si mesajele care-ti promit bani, sex, aventuri sau celebritate. Daca e prea frumos sa fie adevarat, atunci, cu siguranta nu este! Iar regula asta se aplica si pe net!

Share articol: