Telefoanele care aveau sistemul de operare Windows nu au reușit în niciun moment să atragă atenția sau să capitalizeze din potențialul sistemului de operare pe desktop, iar un fost inginer de la Nokia a dezvăluit pe Reddit de ce:

„Sunt mulți factori foarte bine cunoscuți care au dus la căderea Windows Phone, însă nu a fost niciodată un singur factor responsabil pentru tot. Microsoft știa la acel moment că punctul fierbinte este Apple, dar Google venea cu noua afacere de OS, iar ei nu au fost luați în serios așa cum ar fi trebuit. Android era destul de simplist atunci, dar adevărata valoare era adusă de serviciile oferite de Google. Când Google a blocat accesul Microsoft la Youtube, Maps și Gmail, atunci Windows Phone a început să lase impresia unui sistem de operare ieftin”.

„Înainte de Windows 8, telefoanele Windows atrăgeau atenția oamenilor. Însă după Windows 8, oamenii au asociat acest sistem de operare și telefoanele într-un mod negativ, deși telefoanele erau independente. Ceea ce era greșit la sistemul de operare nu afecta experiența pe Windows Phone, dar acest renume prost nu s-a îndreptat nici cu Windows 10”.

Recent, Bill Gates, co-fondatorul Microsoft a declarat că marele său regret este că nu a fost el creatorul sistemului Android. Inginerul de la Nokia crede că Microsoft a subestimat Google și valoarea serviciilor sale, iar acestea nu au mai fost disponibile pe Windows Phone după 2012.

Astfel, începând cu anul 2014, utilizatorii de smartphone s-au împărțit clar între fani Android sau iOS, iar Windows Phone nu a mai avut nicio șansă.