Vezi ce gadgeturi vom purta, cum vom vedea lumea in 2014 si cum vom interactiona intre noi si cu obiectele din casa.

2014 va anul in care lumea va fi mai atenta la protectia datelor personale, multimita scandalului generat de dezvaluirile lui Edward Snowden. Dar va fi si anul tehnologiei de purtat, al asa numitelor “wearables”. E pariul tuturor producatorilor hi-tech din lume. Nu avem inca niste ochelari care sa ne permita sa vedem in viitor, dar vom avea ochelari “destepti”, care vor pune la treaba realitatea augmentata.

Ati ghicit! E vorba de Google Glass, care vor fi lansati in 2014. Google i-a anuntat in 2013 si am avut ocazia sa ii testam. Am fost printre putinii norocosi care au vazut ce poate face gadgetul de purtat pe nas. Google Glass vor deveni disponibili inca din primul trimestru al anului 2014. Cel putin asa promite Google.

Insa lansarea acestora si accesul publicului larg vor ridica si o serie de intrebari etice, de intimitate si chiar de siguranta. Vor putea fi folositi in timp ce conduci? Vei avea voie sa ii porti la toaleta, de exemplu? Ce se va intampla cu oamenii filmati din intamplare, fara acordul acestora. Vor exista reglementari noi date de autoritati? Toate acestea vor fi doar cateva din intrebarile la care vom primi raspuns in 2014.

Un lucru e cert. Chiar daca ne place sau nu, Google Glass va revolutiona modul in care folosim tehnologia. Totusi, acestia nu vor fi singurii ochelari care au functii de realitate augmentata. In iulie vor fi lansati si ochelarii Meta Spaceglasses. Acestia ne vor permite sa vedem lumea intr-un mod cu totul diferit. Cu alte cuvinte, suprafata de 15 ori mai mare decat cea oferita de Google Glass ar putea crea prima interfata holografica cu adevarat perfect functionala. O alta utilitate a realitatii augmentate s-ar putea adresa motociclistilor. Casca cu heads-up display a trecut deja testele de siguranta si le va oferi purtatorilor informatii despre vreme sau trafic, navigatie, muzica, functia unei oglinzi retrovizoare sau cea de telefon.

Si mai suntem siguri de un lucru. In 2014, piata smartwatch-urilor va exploda. Stim, Samsung Galaxy Gear nu a fost nici pe departe un hit. A fost insa primul din genul lui. Exista zvonuri conform carora cei mai mari giganti din lumea IT-ului lucreaza la propriile versiuni. Vom vedea in 2014, cel mai devreme la CES 2014 sau la MWC 2014 daca Microsoft, Google, Qualcomm, LG sau Apple isi vor lansa propriile ceasuri inteligente. LG lucreaza deja la ceasul G-Arch, dar cel mai probabil, Google va avea prima lansare, din moment ce se pregateste deja sa treaca la productia de masa pentru noul ceas, conform The Wall Street Journal.

De cealalta parte insa, cea mai asteptata lansare ar fi iWatch-ul Apple. E presupunerea pe care o fac toti analistii si nimeni nu stie deocamdata daca va deveni realitate sau nu. Avem insa cateva indicii care ne fac sa credem ca Apple va intra in hora ceasurilor smart cu iWatch, din moment ce compania din Cupertino a angajat lunile trecute cativa executivi din lumea modei, inclusiv fostul CEO Yves Saint Laurent, Paul Deneve, care are acum in grija “proiectele speciale” ale Apple. Un alt indiciu ar fi faptul ca Apple a inregistrat in luna iulie marca “iWatch”.

Ramanem putin ancorati in lumea design-ului. Pentru ca se pare ca liniile curbe vor da trendul gadgeturilor de anul viitor. LG a facut primii pasi cu telefonul LG G Flex si televizoarele cu ecran curbat. Apropo de telefoane, se pare ca 2014 va fi si anul smartphone-urilor mari, a phablet-elor. Iar televizoarele HD si Ultra HD vor deveni mai accesibile ca pret. Chiar si Google a inceput sa testeze apele televiziunii cu Chromecast si se pare ca pregateste un nou set-top box pentru 2014.

Ca de fiecare data cand vine vorba de predictii, nu putem sa nu amintim de Apple. E deja prea multa vreme de cand tot auzim ca Apple pregateste propriul televizor. Nu se stie nimic concred deocamdata, in afara declaratiei lui Tim Cook, care a spus ca unul din interesele “intense” ale companiei va fi domeniul televiziunii.

Desi spuneam ca tehnologia touch ar putea umaniza IT-ul, 2014 se intrevede a fi anul in care vom auzi din ce in ce mai mult de gesturi. Mai exact, de controlul gadget-urilor prin gesturi. Am vazut deja in 2013 primii pasi. Senzorul Kinect e de mult timp lansat pe piata, Samsung Galaxy S4 poate fi controlat prin gesturi, in noiembrie Apple a cumparat PrimeSense, firma de tehnologie prin gesturi iar senzorul Leap Motion face deja furori si va deveni standard pentru laptopurile HP. Asa ca am putea foarte bine sa ne pregatim deja pentru tehnologii de genul celor vazute in Minority Report sau Misiune: Imposibila.

In cele din urma, nu trebuie sa uitam de un alt trend: internet of things. Conceptul a fost poate promovat exagerat in 2013, dar pana acum i-a lipsit tehnologia care sa il puna in practica. Adica exact baza. Progrese s-au facut, ce-i drept: detectoare de fum conectate la internet, ibrice care pot fi controlate prin telefon sau furculite care vibreaza daca nu mananci corect. Am vrea sa vedem insa mai multe electrocasnice conectate la internet sau aparate de automatizare a casei care pot fi controlate de pe smartphone sau tableta. Poate ca o casa a viitorului nu va fi aproape de realitate in 2014, dar o speranta pentru tehnologiile Machine2Machine a dat-o si parteneriatul dintre Qualcomm, LG si Fundatia Linux. Acestea vor sa creeze un limbaj comun de comunicare pentru toate device-urile din casa. 

Share articol: