La scurt timp dupa lansarea oficiala in Romania, candidatul HTC pentru titlul de “Telefonul anului 2014”, a ajuns si in redactia noastra.

Dupa ce modelul precedent, One M7, a fost desemnat cel mai bun smartphone al anului 2013 de catre numeroase jurii, comitete si comitii, compania doreste sa pastreze acest titlu si in 2014, prin lansarea modelului HTC One M8. In cele ce urmeaza vom incerca sa vedem cu ce vine nou acest model fata de predecesorul sau, in incercarea de ramane foarte competitiv cu modelele concurente si pentru a pastra titlul de campion si in 2014.

Dotari tehnice

In lupta pentru suprematie, HTC incearca sa tina pasul cu noile tehnologii si a ales sa il doteze pe One M8 cu un procesor quad-core  Snapdragon  801, cu o frecventa de 2300 MHz. Este un salt considerabil de la procesorul lui M7, care a fost dotat cu un quad-core Qualcomm Snapdragon 600 tactat la 1700 MHz.

Aceasta putere sporita de procesare la care se adauga memoria RAM de 2GB il ajuta pe M8 sa faca fata fara cea mai mica problema oricarei activitati la care il veti supune, descurcandu-se impecabil in indeplinirea task-urilor zilnice precum si la rularea celor mai noi jocuri disponibile in Play Store.

Este o reala placere sa te joci pe M8, iar procesorul grafic pentru care au optat cei de la HTC, Adreno 330, isi demonstreaza aptitudinile. Acelasi model de procesor grafic este prezent si pe modelul S5 al concurentei.

Toata lumea se astepta probabil, atat de la Samsung cat si de la HTC sa mareasca si capacitatea memoriei RAM de la 2GB, macar la 3GB, pentru modelele de top lansate la inceputul acestui an, dar se pare ca acestia au ales sa nu faca acest pas. 

O alta modificare adusa de producator pentru acest model, HTC One M8, este trecerea de la MicroSim-ul folosit la modelul M7, la Nano-SIM.

HTC a ales sa scada capacitatea de stocare la 16 GB pentru modelul cel mai ieftin, dar a oferit in acelasi timp utilizatorilor posibiliatatea de a o mari cu ajutorul unui card microSD de pana la 128 GB. Aceasta optiune a fost solicitata de majoritatea utilizatorilor lui M7, chiar daca smartphone-ul precedent a fost lansat cu doua versiuni destul de incapatoare in ceea ce priveste capacitatea de stocare, de 32 respectiv 64 GB.

Tot la capitoul acesta, noii posesori de HTC One M8, au posibiliatea sa stocheze in Google Drive pana la 65 GB de poze sau informatii pe care le pot accesa din orice loc al planetei.

HTC One M8 nu duce lipsa de conexiune Wireless, de 4G LTE, Bluetooth sau NFC. Asa cum era de asteptat pentru un model de top lansat anul acesta, sistemul de oprerare este Android 4.4.2.

Daca pe M7 gasim  HTC Sense 5.5, noul M8 vine cu o versiune upgradata, Sense 6.0, care nu aduce extrem de multe modificari, dar ii ofera utilizatorului o experienta vizuala mai placuta.

Printre noutatile disponibile pe M8 se numara si Motion Launch, care il ajuta pe utilizator sa aprinda displayul smartphone-ului prin atingerea de doua ori a acestuia. Daca am deschis discutia despre display, trebuie sa amintim aici ca  HTC a pastrat rezolutia lui M7 (1920x1080), dar a marit dimensiune display-ului de la 4.7 inch, la 5 inch.


Design si constructie

Faptul ca, anul trecut, folosirea unei carcase metalice (aluminiu) si un design diferit fata de modelele concurentilor l-au pozitionat pe HTC One M7 in fruntea clasamentului smartphone-urilor i-a facut probabil pe producatori sa opteze tot pentru o constructie metalica in cazul lui M8, marketat acum ca avand 90% metal in carcasa.

Sunt curios cand vor intelege si cei de la Samsung ca trebuie sa foloseasca mai putin plastic in constructia smartphone-urilor de top. Folosisrea materialelor de foarte buna calitate, precum si a metalului in construirea carcasei lui M8, il vor ajuta probabil pe acesta sa se situeze in fruntea clasamentului si in 2014, cel putin din punct de vedere al constructiei si al designului.

Marginile lui M8 au fost rotunjite fata de cele ale lui M7, facandu-l mai placut de tinut in mana, dar in acelasi timp poate aluneca mult mai usor, daca nu esti atent.

Partea din spate si-a pastrat  “rotunjimea”, ba chiar a devenit mai accentuata, ceea ce il face total diferit fata de modelele concurentilor, dar si mai predispus la alunecarea cu usurinta de pe aproape orice suprafata, sau chiar la zgarierea carcasei.

Daca doriti sa va bucurati de acest design revolutionar, fara a utiliza o husa de protectie, puteti sa-l asezati cu fata in jos, pentru ca displayul dipune de tehnologia Gorilla Glass, mai precis de generatia a 3-a a acesteia, fapt care il face foarte rezistent la zgarieturi.

Trebuie sa amintim totusi ca pozitionarea frontala a celor doua difuzoare de care dispune M8, o sa va “forteze” sa-l aseazati tot pe spate, cu riscul de a-l zgaria. 

Daca am ajus la capitolul sunet, ca si la M7, cele doua difuzoare sunt pozitionate frontal, ceea ce ofera utilizatorului o experienta incantatoare la vizionarea de clipuri, filme sau chiar in timpul jocurilor, pentru ca sunetul este de calitate si foarte puternic pentru un smartphone.

Cresterea dimensiunii display-ului de la 4,7 la 5 inch, a dus si la crestrea dimensiunilor lui M8 fata de cele ale lui M7, astfel, daca pentru M7 discutam despre 68.2 x 137.4 x 9.3 mm, pentru  M8 acestea sunt 70.6 x 146.36 x 9.35mm. Odata cu dimensiunile a crescut si greutatea telefonului, de la 143 la 160 grame.

Cele doua insertii de plastic de pe spatele lui M8, prezente si la M7, nu au fost incorporate doar de dragul designului, ci au si un scop practic, acela de a a ajuta antenele Wireless, care altfel ar fi intampinat ceva probleme daca toata partea din spate era construita din metal.


Camere

Tehnologia folosita pe M7 a fost pastrata si imbunatatita, asa cum spune producatorul, cu ajutorul camerei principale 4-UltraPixel/Duo.

Marea schimbare pe care o aduce HTC One M8 este aceea ca are de fapt doua camere principale. Aceasta constructie incearca sa-i multumeasca si pe cei care sunt incantati de camera unui smartphone cu cat mai multi megapixeli, pentru ca in timp ce camera mare efectueaza pozele cu care ne-am obisnuit la modelul precedent, cea de-a doua camera ajuta la fotografierea in profunzime a detaliilor, ceea ce duce la obtinerea unor imagini finale mult mai clare.

Folosirea unei astfel de tehnologii ajuta la modificarea ulterioara a focusului pe diverse obiecte cu ajutorul efectului UFOCUS, dupa cum se poate observa in imaginile urmatoare:

Tot la capitolul efecte, utilizatorii pot alege din meniul “FOREGROUNDER” una din cele patru optiuni disponibile: Sketch, Zoom Blur, Cartoon sau Colorize. Rezultatul aplicarii unuia din aceste efecte il puteti vedea in imaginile urmatoare:

Efectele din meniul Seasons, asa cum spune si numele, ajuta la crearea unor imagini reprezentative pentru un anumit anotimp, adaugand fotografiilor efecte precum frunzele uscate ale toamnei sau fulgii de zapada ai iernii. Printre efecte din meniu mai gasim si diverse filtre, rame sau alte unelte care ajuta la editarea pozelor:

Poate ca nu veti obtine cele mai bune fotografii din lume cu ajutorul camerei/camerelor principale ale lui M8, dar cu siguranta nu veti rata un moment important, pentru ca viteza cu care sunt efectuate acestea este una surprinzatoare.

Din imaginile ce urmeaza va puteti da seama de imbunatirile aduse de camera duala fata de cea simpla de pe modelul anterior, dar veti avea si cateva elemente de comparatie intre acestea si camera lui S4:

HTC One M7

HTC One M8

Samsung Galaxy S4

--

HTC One M7

HTC One M8

Mai multe imagini cu HTC One M8, in galeria foto atasata acestui articol.

Raspandirea cu repeziciune a fenomenului “Selfie”, i-a determinat probabil pe cei de la HTC sa aleaga pentru camera frontala un model de 5 MP.


Bateria

Acumulatorul de 2600 mAh reprezinta un alt upgrade fata de cel al lui M7, de 2300 mAh, dar ramane sub capacitatea concurentului S5 care a fost dotat cu un acumulator de 2800 mAh. Bateria lui HTC One M8 va va ajuta sa treceti cu bine printr-o zi normala de utilizare, fara prea multe suprasolicitari.

De obicei nu comentez foarte mult la acest capitol, deoarece, pana in momentul in care domeniul acesta al acumulatorilor va fi revolutionat de aparitia unei noi tehnologii, fiecare producator incearca sa obtina, prin optimizarea software si hardware, cat mai multa energie pentru indeplinirea taskurilor zilnice ale unui utilizator normal.

Acesta este motivul pentru care nu prea sunt multe smartphone-uri din zilele noastre care sa depaseasca o zi de utilizare continua, in conditii normale.

Cei care isi vor lua noul HTC One M8 vor vedea ca bateria tine mai mult decat la modelul precedent. Bateria are o autonomie de 14 zile cand este incarcata complet, in modul de economisire. Daca mai aveti doar 20%, puteti folosi telefonul timp de 60 de ore, iar la 10% din baterie, in modul de economisire, veti avea o autonomie de pana la 30 de ore.


Benchmark

Inca de la intrarea in AnTuTu esti anuntat ca device-ul pe care il detii este extraordinar, prin mesajul de intampinare afisat pe ecran: “Your device is incomparable, this is your world!”. La sfarsitul testului, M8 a obtinut putin peste 34.000 de puncte, fapt ce a facut ca acesta sa primeasca si calificativul “Amazing”:

Tinand cont de dotarile hardware ale lui HTC One M8, nu este o surpriza faptul ca nu veti intalni nici macar o urma de blocare sau sacadare la rularea oricarei aplicatii.

Cele mai noi jocuri ruleaza impecabil, iar sunetul de caliatate oferit de cele doua difuzoare frontale precum si imaginile superbe oferite de display-ul de top al lui M8, nu va vor lasa sa va deslipiti foarte usor de acesta.

Concluzie

Este posibil ca lupta pentru telefonul anului 2014 sa fie, anul acesta, putin mai stransa intre HTC One M8, Samsung Galaxy S5 si Sony Xperia Z2, dar nu cu mult. Design-ul si constructia aproape in totalitate metalica, il scot pe M8 in fruntea clasamentului din aceste puncte, dar faptul ca nu este rezistent la apa, este posibil sa conteze mai mult in opinia multor potentiali cumparatori.

Daca din punct de vedere al specificatiilor cele 3 modele sunt foarte asemanatoare, cu un plus la memoria RAM pentru Z2, care are 1 GB peste celelalte doua, probabil ca numai design-ul, camera si feature-urile de genul rezistentei la praf sau apa vor face diferenta in luarea deciziei de a achizitiona unul din aceste 3 modele.

Nu putem minimaliza nici fidelitatea unor consumatori fata de un anumit brand in luarea unei astfel de decizii, dar un lucru este clar, HTC aduce in lupta anul acesta cateva plusuri care nu pot fi trecute cu vederea, cum sunt: designul inovator, mai mult aluminiu in constructia carcasei, camera duala ce ofera posibiliatea de modificare a focusului direct pe telefon, precum si HTC Sense 6.0, care ii ofera utilizatorului o experienta neintrerupta de sacadari si un mod de lucru placut si usor de utilizat.

Share articol: