Nokia poate ca s-a indepartat de piata telefoanelor mobile, dar potentialul companiei finlandeze ramane unul extraordinar in alte zone. Nokia a cumparat anul trecut Alcatel-Lucent si apoi Bell Labs, compania fondata in 1925 de Alexander Graham Bell cel care a inventat primul telefon functional.

Nokia Bell Labs, alaturi de Universitatea Tehnica din Munchen si Deutsche Telekom T-Labs, au lucrat pentru a crea o retea de mare viteza. Cunoscuta sub numele de Probabilistic Constellation Shaping (PCS), aceasta tehnica, castigatoarea a Bell Labs Prize, poate face transmie a datelor printr-o conexiune prin fibra la 1 terabit pe secunda! In acest moment, reteaua Google de 1Gbps ofera cea mai buna varianta insa noua tehnologie ridica mult standardul.

Cum s-a ajuns la aceasta viteza?

"Testarea noii abordari, cunoscuta sub numele de Probabilistic Constellation Shaping (PCS), foloseste formate quadrature amplitude modulation (QAM) pentru a obtine o capacitate mai mare de transmitere printr-un canal oferit pentru a imbunatatii semnificativ eficienta comunicatiei optice. PCS modifica probabilitatea cu care punctele de constelatie - alfabetul transmisiunii - sunt folosite. In mod traditional, toate punctele de constelatie sunt folosite la aceeasi frecventa. PCS foloseste insa inteligent punctele de constelatie cu o amplitudine mare mai putin decat cele cu o amplitudine mai mica pentru a transmite semnale care, in medie, sunt mai rezistente la zgomote si alte interferente. Astfel se permite ca rata de transmitere sa fie mulata pentru a se potrivi canalului de transmitere, oferind distante pana la 30% mai mari" se explica in postarea Universitatii Tehnice din Munchen.

Purtatorul de cuvant de la Nokia Networks a confirmat pentru ZDNet ca viteze de 1Tbps au fost obtinute intre orasele din Germania, Stuttgart si Darmstadt.

Tehnologia nu a fost inca lansata pe piata. Pentru aprobarea ei trebuie ca infrastructura nucleului retelei pentru conexiunile FTTH sa poata face fata la volumul de date necesar, crescut dupa adoptarea serviciilor de streaming si cloud. Pe 19 septembrie, cele 3 parti care au colaborat la tehnologie o vor prezenta la ECOC 2016 in Dusseldorf, Germania.