Oricine are un webcam se poate transforma in personaj de desene animate sau de film. Romanii au strans pana acum peste 200.000 de dolari, donatii pentru ca proiectul sa existe.

Efectele speciale de talia celor de la Hollywood pot fi create de oricine are o banala camera video. Cinci romani lucreaza la o aplicatie care te transforma in personaj de film sau de desene animate. Softul lor, FaceRig, intelege in timp real miscarile capului tau si expresiile faciale si i le transmite creaturii pe care ti-ai ales-o drept avatar. Aceasta se va stramba in acelasi timp si in acelasi fel cu tine.  

Romanii muncesc deja de luni de zile la aplicatie, insa pentru a face rost de bani pentru a o finaliza, au lansat o campanie de strangere de fonduri pe Internet. Oameni din toata lumea le-au dat pana acum peste 200.000 de dolari pentru ca au crezut in ideea lor. Sperau sa stranga $120.000.

"Echipa 'core' are cinci oameni, doi artisti cu experienta in grafica 2D si 3D/animatie, Cristian si George, doi programatori, Carmen si Mircea, si un artist tehnic, eu", a declarat pentru yoda.ro Florin Stanculescu de la Holotech Studios Bucuresti. Cu totii au ani multi in spate petrecuti in industria de jocuri, insa in urma cu putin timp s-au gandit sa faca ceva diferit. 

"Ideea n-a fost o sclipire de moment. A venit in timp. Am mai povestit tot doi cate doi si lucrurile s-au legat", spune el. Au inceput sa lucreze la FaceRig in timpul liber, iar acum migreaza spre un program full time. Nu li s-a parut profesionist sa isi dea brusc demisia din echipele in care lucrau ca sa se apuce de acest proiect. Inca sunt consultanti la firmele pentru care munceau inainte de FaceRig si se straduiesc sa ii pregateasca pe cei care le vor lua locul acolo.

Nu este un joc, ci un loc de joaca

Ideea de a folosi o camera video pentru a interpreta miscarile faciale nu e noua. "Ce este nou este focusul pe calitatea executiei. Toti dorim sa facem ceva deosebit, creativ si frumos, folosind experienta acumulata, dar nu neaparat un joc ci mai degraba un loc de joaca. Sau un mod de joaca", spune Florin.

Florin Stanculescu, artist tehnic FaceRig

Prin aplicatia FaceRig, utilizatorii pot da viata unui personaj, imprumutandu-i acestuia expresii faciale si miscari. Avatarul tau poate fi micul panda, acel animalut pufos inrudit un ratonul, o printesa anime, un comandat de nava spatiala sau o "creatura dracoasa". Softul are si procesare de voce in timp real si exista chiar si un mod karaoke.

Romanii si-au propus ca aplicatia lor sa poata fi folosita si de persoanele care abia se descurca la calculator. “Stai in fata unui webcam si esti inlocuit cu un personaj digital care copiaza miscarile capului si expresiile fetei. E nevoie de un PC, pentru inceput cu Windows. Webcamul filmeaza utilizatorul, calculatorul determina din film, in timp real, pozitia capului si expresia utilizatorului, si deseneaza in loc un personaj fantastic, care mimeaza ce face utilizatorul", spune Florin.

Tot ce trebuie sa faca utilizatorii este sa porneasca aplicatia si apoi sa aleaga programul de comunicare dorit, precum Skype sau Google Hangouts. Vor selecta apoi un webcam virtual, creat de FaceRig, in locul celui real.

Indiegogo e singura optiune viabila de crowdfunding pentru Romania, pentru cine vrea sa respecte regulile.

Softul creat de romani este inca la inceput. "Am fost nevoiti sa il facem public in starea lui Alpha, ca sa putem crea o campanie de crowdfunding, si apoi cu fondurile de acolo sa ne concentram pe el full time si sa il lansam". Asa au ajuns la platforma Indiegogo. "Daca nu faceam asta, ar mai fi durat macar doi trei ani pana sa ajungem pe piata", spune Florin.

Au urcat pe Internet ideea lor pe data de 17 decembrie. De atunci si pana pe 11 ianuarie au reusit sa stranga mai mult de 220.000 de dolari de la peste 10.000 de oameni din toata lumea, care au dat incepand cu 1 dolar pentru ca FaceRig sa existe. E aproape dublu fata de suma pe care isi propusesera sa o adune. "Nu sunt banii nostri de buzunar, cu astia facem munca. Noi le-am facut o promisiune oamenilor care au donat si trebuie sa ne tinem de ea", spune Florin.

Ce dorim noi e sa ajungem la publicul larg, si sa aducem un pic mai multa creativitate in viata de zi cu zi.

"Asta inseamna insa si dublul de persoane fata de care ne-am luat angajamentul sa le contruim un program grozav. E usor din afara sa te uiti doar la bani si sa incepi sa vorbesti de succes si sa uiti de responsabilitate. Noi alegem intai sa ma ne uitam la reposabilitatea asumata, si vedem contributiile doar ca o cale pentru a o indeplini", spune Florin. Campania de strangere de fonduri mai dureaza, potrivit regulamentului, pana pe 5 februarie.

Toti cei care au donat bani pentru FaceRig vor primi softul in august, in versiune beta, "sa se distreze cu el", iar pretul pe care il vor plati este unul redus. Versiunea finala va fi gata in decembrie, si-au propus cei cinci romani. Ei sunt ajutati de Visage Technologies din Suedia si de alti romani, de la Fun Labs, pe al caror engine de vizualizare il folosesc.

Programatorii si designerii de la Holotech Studios au facut aplicatia FaceRig in joaca, iar joaca este lucrul pe care il au in minte atunci cand se gandesc viitorii utilizatori. Aplicatia lor poate avea insa un potential enorm, inclusiv in industria cinematografica sau in invatamant. "Daca unii oameni vor gasi programul nostru usor de folosit si in moduri mai serioase, o sa ne straduim sa deservim si acea piata", spune Florin

Share articol: