Forbes / In timp ce Eddy Cue si Drake prezentau noul serviciu de streaming de muzica, Apple Music, la WWDC in aceasta saptamana, compania americana a fost si este investigata pentru posibile activitati antitrust ce ar fi avut loc in organizatie si legate de produsul pe care il anuntau.

Atat procurorul general din New York, cat si cel din Connecticut investigheaza posibilitatea ca Apple sa fi incercat sa ajunga la intelegeri cu 3 case de discuri mari - Universal, Sony Music Entertainment si Warner Music Group - intelegeri ce ar fi daunat viitorilor competitori.

Apple este investigata pentru ca le-ar fi cerut reprezentantilor celor 3 case de discuri sa isi retraga continutul gratuit de pe Spotify, ceea ce ar fi cu adevarat devastator pentru compania suedeza daca s-ar intampla.

Multe dintre serviciile de streaming cu care Apple intra in competitie sunt in activitate de multi ani, companii precum Spotify si Pandora, iar acestea au continut gratuit, insa industria se schimba si trendul inceput este ca noii intrati in industrie sa-i convinga pe consumatori sa plateasca inca de la inceput. Casele de discuri sunt acum in pozitia in care pot face cereri mai mari fata de cei care intra in aceasta afacere, iar lucrul cu continut gratuit devine din ce in ce mai dificil. Cele mai ieftine optiuni pentru Tidal si Apple Music incep de la 9.99$.

Majoritatea utilizatorilor de pe Spotify (55 de milioane) folosesc continutul gratuit, in timp ce numai 20 de milioane platesc pentru serviciu suplimentar. Ambele cifre fac serviciul sa fie cel mai popular de acest gen din lume si un competitor formidabil pentru oricine intra in acest duel. Fara continut gratuit, Apple va avea o misiune extrem de dificila in a convinge multi oameni sa aleaga serviciul lor, chiar daca sute de milioane de oameni sunt deja familiarizati cu iTunes.

La modul in care opereaza in acest moment, continutul gratuit este absolut necesar pentru ca Spotify sa continue sa creasca. Multi oameni spun ca acest continut gratuit afecteaza artistii, dar ii si ajuta pentru ca incurajeaza oamenii sa exploreze lista vasta de cantece si albume inainte sa plateasca. Desi acest continut gratuit ajuta industria per-total, companii precum Apple nu sunt interesate de acest lucru, acestia dorind sa ofere un serviciu care sa faca iPhone-ul si mai atragator pentru consumatori.

Cei de la Unviersal au comunicat fara ezitare ca nu au discutat cu cei de la Apple pe acest subiect, dar ca "impartasim determinarea procurorilor pentru o piata competitiva si robusta pentru serviciile de streaming muzical".

Investigatia este doar la inceput, insa cum acest lucru a inceput atat in New York, cat si in Connecticut, este posibil sa apara si alte acuze si din alte state.