Viitorul flagship Pixel de la Google, care e posibil să se numească Pixel 6, va marca o schimbare de direcție extrem de importantă, care ar putea face diferența pe piața smartphone-urilor. 

Pe scurt, este vorba despre implementarea unui procesor special realizat de Google care s-ar putea numi GS101, primul de acest tip pe care compania îl dezvoltă, arată 9to5Google și XDA-Developers.

Publicațiile au citat rapoarte care arată că Google lucrează la două telefoane care să fie alimentate de chipsetul GS101 bazat pe arhitectură Arm – cel mai probabil un dispozitiv flagship, urmașul lui Pixel 5, și un succesor al lui Pixel 4A 5G. Relatarea XDA intră în și mai multe detalii despre noul procesor și informează că GS101 va avea o configurație specială pentru rularea eficientă a aplicațiilor de machine learning. Mai mult, acesta ar putea avea și un cip pentru securitate sporită, similar cu Titan M.

Ideea ca Google să realizeze astfel de componente nu este nouă, dar se pare că viitorul procesor GS101 îi va permite să ducă lucrurile la nivelul următor, printr-o integrare mai eficientă, ce va asigura funcționalități mai spectaculoase. Astfel, mișcarea vine să replice strategia Apple care și-a făcut deja un brand din felul în care procesoarele proprii fac dispozitivele să ruleze atât de bine. Google, la fel ca aproape oricare alt producător de gadgeturi Android, nu are acest avantaj, pentru că se bazează pe procesoarele Snapdragon realizate de Qualcomm, care domina piața în SUA.

Astfel, deseori durata de viață și performanța unui device depind de felul în care producătorul reușește să realizeze sinergia cu procesoarele furnizate extern, cu software-ul Google, dar și cu alte elemente hardware. În mod similar, pentru că mai toate smartphone-urile Android funcționează pe acest principiu, e dificil ca un model sau altul să iasă în evidență.

Totuși, construirea unui procesor pentru un telefon care să se ridice la nivelul Apple sau Qualcomm nu e deloc ușor, așa că e posibil să mai dureze câteva generații până când Google va reuși să facă asta. Totuși, ideea nu e de neglijat, pentru că e clar că o integrare optimă va duce la o concurență și mai mare pe piață, lucru care nu poate fi decât în avantajul clienților. 

Sursa foto: Android Authority

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: