Laptopul este considerat „o opera de artă” și a fost numit „The Persistence of Chaos” („Persistența haosului”).

Unele dintre cele mai valoroase opera de artă din lume sunt celebre datorită istoriei lor complexe sau a poveștii care a dus la crearea lor, însă nu multe intră în atenția publicului ca fiind periculoase pentru proprietarii lor.

„The Persistence of Chaos” ar putea fi o excepție. Proiectat de „artistul Internetului” Guo O Dong, lucrarea este un laptop obișnuit, pe care au fost instalați 6 dintre cei mai periculoși viruși din lume. E sigur doar atât timp cât îl privești de la distanță și cât nu îți conectezi USB-ul la el.

Autorul a explicat că scopul din spatele acestui proiect a fost acela de-a materializa amenințările abstracte ale lumii digitale: „Avem această idee că lucrurile care se întâmplă în interiorul unui calculator nu ne pot afecta, dar e absurd. Virușii pot fi transformați în adevărate arme, care să atace sursele de energie sau infrastructura publică, deci ne pot face rău în mod direct”, a spus acesta pentru The Verge.

Cei 6 viruși din calculator (un laptop Samsung NC10-14GB de 10,2 inci) au fost aleși în funcție de dimensiunea pierderilor economice pe care le-au produs. Printre ele a fost selectat și virusul ILOVEYOU, un bug din anii 2000 care apărea adesea drept o scrisoare de dragoste atașată mailurilor. Nu a fost omis nici WannaCry, un „dăunător digital” care a distrus computerele din fabrici și spitale din toată lumea în 2017 și despre care se spune că a fost dezvoltat de Coreea de Nord.

Guo susține că WannaCry este exemplul perfect al felului în care atacurile digitale pot avea consecințele fizice: „Virusul a cauzat pagube de 100 de milioane de dolari în sistemul national de sănătate din Marea Britanie și a dus la anularea a zeci de mii de programări. Nu e exagerat să concluzionăm că acest incident a produs mult rău unor oameni, cu toate că ar putea fi dificil să indicăm exact care au fost efectele asupra pacienților”.

În total, bărbatul estimează că virușii cu care este infectat laptopul au cauzat pagube economice de 95 de miliarde de dolari.

„Opera de artă” este licitată acum online, iar prețul a sărit deda de un milion de dolari. Poate părea o sumă uriașă pentru un laptop vechi și virusat pe deasupra, dar Guo susține că îi place să se gândească la lucrarea sa ca la un „catalog al amenințărilor digitale”.

Sursa foto: The Verge

Share articol: