Calculatorul sau laptopul de care trageti de vreo 3-4 ani poate fi readus la prima tinerete cu o investitie minima.

In loc sa cedati tentatiei de a cheltui cel putin 2000 de lei pentru un laptop nou, o sa va spunem cum puteti obtine performante similare cu numai 500 de lei. Secretul sta in ieftinirea unor tehnologii care usturau la buzunar pana de curand. Cu numai 100 sau doua de lei puteti interveni la memoria RAM pe care sa o mariti pentru performanta.

Fara sa va pricepeti la IT, nu trebuie decat sa stiti ca mai mult e mai rapid. Vreo 4 gigabaiti vor injumatati timpul necesar multor operatiuni. Viteza poate fi dublata inca o data cu un SSD in locul hard-diskului. Vorbim despre o solutie de stocare moderna si rapida care prinde tot mai mult teren si care profita de scumpirea cu 100% a hard-urilor clasice.

Haideti sa vedem cum s-au comportat la testele noastre si apoi revenim cu o proba neasteptata... in direct. Primul lucru pe care poti sa il faci ca sa imbunatatesti performanta calculatorului este sa inlocuiesti memoria pe care ruleaza sistemul de operare, adica hard diskul cu unul de tip nou, adica SSD.

Cat de performante sunt aceste ssd-uri o sa aflam in laborator. Pentru asta am construit doua sisteme identice. Unul va folosi HDD si celalalt SSD. Sa vedem care porneste mai repede. Domnilor, porniti surubelnitele. Calculatorul cu memorie SSD a pornit complet in 30 de secunde, la distanta de 10 secunde fata de cel care foloseste un hard disc clasic. SSD-ul bate asadar la viteza, nu doar la dimensiuni.

Diferenta de pret intre cele doua scade insa rapid pentru ca in timp ce SSD-ul se ieftineste, hard-diskul se scumpeste neasteptat din cauza ... inundatiilor din Asia. Tehnologiile noi ofera la schimb performante nemaiintalnite pana acum pentru calculatoare personale. Sa facem un test de copiere. Acelasi laptop copiaza cu aproximativ 30 de mega pe secunda in varianta cu hard disc pentru ca viteza sa ajunga pana la 100 de megabaiti atunci cand il echipam cu SSD.

Dezavantajul principal ramane insa capacitatea. SSD-urile de pana la 100 de gigabaiti au preturi de 3- 400 de lei, bani cu care poti cumpara spatiu de cinci ori mai mult pe un hard obisnuit. E de asteptat insa ca memoria sa creasca iar pretul sa scada in continuare asa cum a facut-o in fiecare an cu cate 50%. 4 componente din cinci se vor vinde anul acesta prin magazine online. Numai din acest depozit vor pleca in 2011 peste doua milioane de colete iar printre cele mai cerute sunt memoriile de stocare.

Sursa: Stirile PRO TV

Share articol: