Mateusz Mach, un polonez de doar 17 ani, este mare fan hip-hop: "Este ceva cu care ma identific" spune el, citat de Business Insider. El si-a luat insa pasiunea si a transformat-o intr-o aplicatie. Dupa 6 luni de munca, el a lansat Five, o aplicatie de mesaje pentru Android, iPhone si Apple Watch care permite trimiterea unor gesturi cu mana, precum rapperii.

Menirea aplicatiei este de a fi rapida, usor de folosit si, mai ales, amuzanta. Mach spune ca prietenii lui folosesc aplicatia pentru a transmite cat de departe se afla, folosind o traducere proprie pentru fiecare gest. Poti sa trimiti si un gest personalizat prin Facebook Messenger: "Este mai rapid decat daca ai tasta" spune Much.

Seamana cu o alta aplicatie numita Yo. "Suntem mai buni ca Yo, cu siguranta" este convins Mach. El a lucrat alaturi de alte 2 persoane care s-au ocupat de partea de codare, avand fonduri pentru proiect de la un investitor local cu care a mai lucrat. O alta aplicatie lansata de el, retrasa intre timp, Sagepark, a avut 10.000 de utilizatori la apogeu.

Amanuntul cel mai important al noii aplicatii este dat de faptul ca poate fi folosita in mod curent, in lumea reala. Pe Apple Watch, de exemplu, folosirea gesturilor permit purtatorului sa inteleaga mai bine mesajul fara sa fie nevoie sa ghiceasca. Si, poate cel mai important, este un motor grozav de comunicare pentru International Sign Language (ISL). Mach spune ca a primit raspunsuri de la utilizatori surzi care o folosesc pentru a comunica intr-un mod care are mai mult sens pentru ei.

In acest scop, Mach lucreaza la crearea unui dictionar ISL in aplicatie, pentru a selecta rapid cuvinte si echivalentul lor. Daca va functiona acest lucru, Mach nu exclude posibilitatea de a folosi Five intr-un translator complet pentru ISL.

Momentan, Mach isi imparte timpul in a lucra la Five si studiul pentru scoala International Baccalaureate (IB). Pe viitor, Mach doreste sa prezinte aplicatia clientilor si potentialilor investitori la festivalul Bitspiration din Cracovia.